Jarmuz: Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczym warzywie na świecie

£6.95
FREE Shipping

Jarmuz: Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczym warzywie na świecie

Jarmuz: Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczym warzywie na świecie

RRP: £13.90
Price: £6.95
£6.95 FREE Shipping

In stock

We accept the following payment methods

Description

Jarmuż jest znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych, które wynikają z jego bogatego profilu składników odżywczych: M J Sankar i wsp.: Vitamin K prophylaxis for prevention of vitamin K deficiency bleeding: a systematic review. J Perinatol, 2016, 36 Suppl 1(Suppl 1), S29-35. Dunja Šamec i wsp.: Kale ( Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(15):2411-2422., 59(15), 2411-2422. Xiao-Hong Liu i wsp.: Association between lutein and zeaxanthin status and the risk of cataract: a meta-analysis. Nutrients, 2014, 6(1), 452-65. Ta sałatka z jarmużu, awokado i orzechów jest prosta, zdrowa i pełna smaku. Idealna na lekki obiad lub jako dodatek do głównego dania. Smacznego! Krem z jarmużu Składniki:

Dodam tutaj dwie drobne uwagi, które zresztą dotyczą też innych kapustnych. Jeśli jarmuż traktujemy jako superfood, to nie jedzmy go kilogramami! Dwie przeprowadzone metaanalizy pokazały, że spożywanie wysokich ilości witaminy C może powodować obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi .Delange F., Ermans M.D. i A.M., Role of a dietary goitrogen in the etiology of endemic goiter on Idjwi Island, w: “The American Journal of Clinical Nutrition”, nr 24. Wysokie odmiany jarmużu osiągają do około 100 cm wysokości. Ich liście są widoczne zimą spod dużego śniegu. Fot. Niepodlewam Ajita V Singh i wsp.: Sulforaphane induces caspase-mediated apoptosis in cultured PC-3 human prostate cancer cells and retards growth of PC-3 xenografts in vivo. Carcinogenesis, 2004, 25(1), 83-90.

Jarmuż, znany również jako kale, to rodzaj rośliny warzywnej należącej do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Jest blisko spokrewniony z innymi znanymi warzywami, takimi jak brokuły, brukselka, kapusta i kalafior. Devyani Misra i wsp.: Vitamin K Deficiency Is Associated with Incident Knee Osteoarthritis. Am J Med., 2013, 126(3), 243–248.

Składniki: 3 liście jarmużu lub 1/3 paczki jarmużu paczkowanego (ok 70g), 2 całe jabłka, szklanka soku jabłkowego, 1 banan, około 1 cm kawałek korzenia imbiru Poniżej 3 moim zdaniem najbardziej popularne odmiany jarmużu plus moje ostatnie jarmużowe odkrycie. Składniki: kilka świeżych liści jarmużu lub połowa paczki (100g) jarmużu paczkowanego, sól, 2-3 łyżki oliwy z oliwek Shailja Chambial i wsp.: Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J Clin Biochem., 2013, 28(4), 314–328.

Składniki umyć, obrać, pokroić. Blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności dosłodzić miodem. Mohammad Afkhami-Ardekani i wsp.: Effect of vitamin C on blood glucose, serum lipids & serum insulin in type 2 diabetes patients. Indian J Med Res, 2007, 126(5), 471-4. witamina A – działająca przeciwzapalnie, posiadająca potencjał chemoprewencyjny, korzystnie wpływająca na procesy widzenia, ważna dla zachowania odporności; Zdrowe serce: Składniki zawarte w jarmużu, takie jak potas i błonnik, pomagają utrzymać zdrowy układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie krwi i redukując ryzyko choroby wieńcowej.niedocenianych warzyw: jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, kabaczek Jarmuż może uchronić przed wrzodami Tak, jarmuż można jeść na surowo, a jego dodanie do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Surowy jarmuż jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin A, C i K, a także błonnika. Wartość odżywcza jarmużu surowego/ugotowanego (w 100 g) na podstawie danych USDA National Nutrient Database Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, a także na sok warzywny Dieta alkaliczna – naturalnie odkwasza organizm. Produkty, przepisy, efekty Sałatka z jarmużem i jabłkiem

A Bendich i wsp.: The health effects of vitamin C supplementation: a review. J Am Coll Nutr, 1995, 14(2), 124-36. Jeongseon Kim i wsp.: Intakes of vitamin A, C, and E, and beta-carotene are associated with risk of cervical cancer: a case-control study in Korea. Nutr Cancer, 2010;62(2):181-9., 62(2), 181-9. Przygotowanie: Warzywa i owoce myjemy. Jabłka obieramy i wycinamy ogryzki. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera, dolewamy sok jabłkowy i miksujemy. Podajemy lekko schłodzone. Najlepiej oczywiście jest jeść jarmuż na surowo, jednak nie każdemu odpowiada jego smak, poza tym warzywo to ma dość twarde liście. Jeśli chcemy jeść jarmuż w surowej postaci, dobrze jest go zmiksować i podawać w postaci smoothie. Do tak przyrządzonego napoju można dodać ulubiony owoc, by przełamać dość ostry kapuściany smak surowych liści jarmużu.

Ogólnie rzecz biorąc, surowy jarmuż jest zdrowy do jedzenia, ale jego przygotowanie może zależeć od osobistych preferencji i potrzeb dietetycznych. Czy łodyga jarmużu jest zdrowa? Le Ma i wsp.: Lutein and zeaxanthin intake and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr, 2012, 107(3), 350-9. Bardzo popularne są przepisy na pożywny koktajl z jarmużu z dodatkiem różnych owoców, niesamowicie chrupiące chipsy z jarmużu oraz różnorodne sałatki i surówki. Oto najpopularniejsze i zarazem bardzo proste w przygotowaniu przepisy kulinarne z jarmużu! Niskie odmiany jarmużu można uprawiać także w donicach, np. na balkonie. Donica musi być jednak duża, o pojemności co najmniej 5 l. Jarmuż rosnący w dużym pojemniku przed Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie. Fot. Niepodlewam



  • Fruugo ID: 258392218-563234582
  • EAN: 764486781913
  • Sold by: Fruugo

Delivery & Returns

Fruugo

Address: UK
All products: Visit Fruugo Shop